Zwangerschapsverlof met onze newborn op Curaçao

Gepubliceerd op 1 mei 2022 om 19:26

Gedurende mijn zwangerschapsverlof in de gure Nederlandse wintermaanden met onze newborn baby vertoeven op een tropisch eiland. Het klonk heerlijk. En dat werd het voor ons ook! Tijdens mijn zwangerschap van ons 2e kindje (we wisten niet wat "het" zou worden) kwam deze gedachte regelmatig bij ons beiden op. En omdat we met Philien al enkele mooie reisjes hadden gemaakt durfden we dit ook wel aan. Mits we geen huilbaby zouden krijgen en hij of zij uiteraard gezond zou zijn. Ongeveer vijf weken na de geboorte – toen bleek dat alles goed was en de baby (een ‘zij’: Emilie) goed groeide – boekten we 4 tickets naar… Curaçao!

 

Het zou dit keer geen ‘doevakantie’ worden met een baby van amper 10 weken en onze peuter Philien, dus onze enige eisen waren een fijn hotel met zwembad en ontbijt en daarnaast een strand met leuke eettentjes op loopafstand. Lees hieronder onze ervaringen en mijn tips mét handige vakantie babypaklijst.

 

Allereerst wilden we uiteraard dat newborn Emilie de eerste weken van haar prille leventje goed zou groeien en gezond zou zijn. Ondertussen dachten wij al na over een fijne bestemming. We twijfelden tussen de Emiraten en de ABC-eilanden, daar je voor beide geen specifieke inentingen nodig hebt en de gezondheidszorg er goed is. De vliegtijd mocht maximaal 10 uur zijn en het moest er lekker warm zijn, zo hadden we besloten. Bij het consultatiebureau checkte ik voorzichtig bij het eerste consult wat ze van onze plannen vonden. De arts vond het prachtig dat wij dit wilden en steunde ons van harte. Emilie blaakte immers van gezondheid. 

 

Voor de zekerheid zouden we bij het 2e consult wel de vaccinatie voor DKTP-HIB-HepB laten zetten. Ondanks dat ik tijdens mijn zwangerschap reeds was ingeënt bij 30 weken en deze vaccinatie daarom niet noodzakelijk was voor Emilie (het vernieuwde vaccinatieschema van het RIVM adviseert bij 3 maanden de eerste vaccinaties in plaats van bij 2 maanden, mits de moeder gedurende haar zwangerschap is gevaccineerd). Dit was geen advies van de arts, maar echt onze keuze. Er zat immers geen nadeel aan deze extra vaccinatie, so better safe than sorry!

We lieten pasfoto’s maken van Emilie (lees: Eem neerleggen op de grond en de fotograaf een soort flatlay van je baby laten maken) en ik haastte me zo vlak voor de kerstdagen naar het gemeentehuis voor de aanvraag van een paspoort, want dat zou wel even kunnen duren zo in deze periode. We leenden van vrienden een transporttas voor onze wandelwagen, kochten factor 50 zonnebrand en ik haalde thuis enkele boxen met zomerkleren van de zolder. Good to go!

 

We boekten 3 losse tickets met KLM en zochten naar de beste deals voor een geschikt verblijf met een baby en een peuter van 3. Ik reserveerde ook direct een baby bassinet voor tijdens de vlucht (zie de foto). Na enig speurwerk online boekten we een deluxe room inclusief ontbijt in het Livingstone Jan Thiel Beach resort. Omdat ik al eens op Curaçao was geweest en al redelijk wat van het eiland had gezien, was de behoefte om erop uit te trekken er nu niet. We zouden ter plekke dus bekijken of we een auto wilden huren of niet. Ready for take-off!

De reis verliep - op een vertraging van 4 uur in het toestel aan de gate op Schiphol na (grrr..)  - vrij soepel en de meisjes vermaakten zich aan boord prima. Emilie sliep veel en af en toe wandelde ik even met haar door het gangpad. Philien was heel tevreden met de I-pad en af en toe een klein cadeautje. Bij aankomst in Curaçao stond er een enorme rij voor de paspoort controle. Emilie zette het exact op dat moment op een enorm brullen (niet onverwacht na een lange vlucht plus enorme vertraging) en gelukkig mochten we de hele rij passeren om snel door de checks te zijn. Ik gaf nog volledig borstvoeding en na een momentje van rust buiten op een bankje voor de uitgang van de luchthaven met een warm briesje langs onze huid vervolgden we - met een vooraf geboekte taxi welke klaar stond toen we aankwamen op de luchthaven - onze weg richting ons resort. 

 

Het resort: een fijn vakantieverblijf voor een gezin met jonge kids

Het Livingstone Jan Thiel resort is echt heerlijk. Het ligt op een halfuurtje rijden van de luchthaven. Het ontbijt is goed met elke dag verse broodjes, sapjes, een pitten-en-zadenbar met yoghurt en verse fruitsalades (wel veel vliegen!). Eem deed elke ochtend een slaapje tijdens ons ontbijt dus dat was ideaal. In het grote zwembad kun je heerlijk baantjes trekken. Het Livingstone resort heeft ook een kinderbad, maar zonder glijbaan of enig speelgoed, dus neem zelf iets leuks mee voor je kindje om in het water te spelen en urenlange waterpret is gegarandeerd). Handdoeken konden we dagelijks bij de receptie wisselen en mag je ook op het strand gebruiken, heel handig dus. In het restaurant zijn kinderstoelen aanwezig en ze hebben er ook kindermenu’s. Kinderbedjes zijn te huur voor $5 per dag (tijdig reserveren!). Wij hadden er twee geboekt, maar uiteindelijk sliep Eem de hele week bij ons in bed en sliep alleen Philien in een kinderbedje. 

Omdat het resort vrij groot is kun je er ook prima wandelen met je wandelwagen en/of buggy. Aan het einde van de dag is er een happy hour met cocktails, oftewel een beetje ontspanning voor les parents na een hele dag Mickey-Mouse Club zijn. Om de week organiseert Livingstone een local market rond het zwembad, waar lokale ondernemers hun producten verkopen. Ik liet er een ring maken die 2 dagen later werd bezorgd en zocht zelf de edelsteen uit, hoe leuk! Overigens zijn er wel muggen op Curaçao. We zijn zo nu en dan dus ook gestoken (ondanks dat we DEET gebruikten). Gek genoeg werd Emilie niet gestoken, terwijl zij geen antimuggenspray op had.

 

 

Omgeving Jan Thiel 

Het resort ligt in Willemstad in de wijk Jan Thiel, vlak bij het strand. Via een shortcut met een steile helling loop je zo het strand op. Er zijn diverse horecagelegenheden waar je allemaal goed kunt eten en drinken. Zo hebben we heerlijke burgers met kakelverse tonijn gegeten bij Zest Beach Café en vers belegde broodjes en een Caribische salade bij Zanzibar. Er is een ijszaakje, een speeltuintje en er zijn enkele kleine shops. De bediening spreekt overal Nederlands en de prijzen van eten en drinken vond ik nagenoeg te vergelijken met die in Nederland.

Tussen het resort en het strand ligt tevens een supermarkt, handig voor wat kleine boodschappen. Op het strand kan je een bedje huren met palapa (een parasol van gedroogde palmbladeren) voor een paar Antilliaanse gulden per dag. Wij hebben hier dagenlang heerlijk met de meisjes onder vertoefd. De zee loopt in deze baai langzaam af dus Philien kon lekker spelen in haar leuke UV zwempak, terwijl ik met Eem op een bedje onder de palapa lag te knuffelen.

Tip: op het eiland kun je nagenoeg alles kopen (nota bene gewoon bij Albert Heijn). Houd echter wel rekening met het feit dat de supermarkt prijzen een stuk hoger liggen dan in Nederland. Neem zelf daarom voldoende luiers mee, scheelt een hoop kosten.

 

7 handige tips voor een ultieme relaxvakantie met newborn op Curaçao

Denk jij ook aan een vakantie op dit mooie eiland tijdens je zwangerschapsverlof? DO IT! Wij zijn zó blij dat we dit hebben gedaan.

Hierbij mijn tips:

  • Vraag op tijd een paspoort en laat pasfoto’s maken van je newborn.
  • Zijn jullie niet getrouwd, neem dan een bewijs (uittreksel) mee dat jij de moeder van de kinderen bent. Curaçao verlangt dit namelijk bij de inreis. Wij wisten dit niet en moesten het bij de check-in op Schiphol plots regelen, oeps...
  • Vul voor vertrek online de ED kaart in, oftewel de embarkation and disembarkation card (verplicht in te vullen door toeristen voorafgaand aan de vliegreis; het kan niet meer in het vliegtuig!).
  • Vraag bij het boeken van je ticket bij de betreffende maatschappij direct een babyreiswiegje (bassinet) aan. Daarin kan je newborn slapen/liggen tijdens de vlucht. Dit is super handig en jij hebt meer ruimte dan de reguliere stoelen.
  • Haal je snorkelset van zolder, want de onderwaterwereld is prachtig op Curaçao. 
  • Wij boekten vooraf een deluxe room, maar zijn na 1 nacht geswitcht in verband met de vele trappen die we op moesten (uiteraard geen succes met kleine kindjes, al die spullen én een wandelwagen). Boek een kamer op de begane grond en je hebt een prima kamer voor 4 plus een buitenzitje met relaxte stoelen!
  • Qua kleding heb je niet veel nodig: je bikini/zwempak, slippers, zonnebril, een aantal jurkjes, ondergoed and that’s it. Philien liep nagenoeg elke dag in hetzelfde zwempakje en jurkje (Miss "ik-bepaal-zelf-wat-ik-wil") en Emilie droeg alleen een rompertje of zelfs alleen een luiertje (of niet eens een luier). En een super fijne strand- en zwemgadget (elke keer weer) de slipstop schoentjes, wat een uitvinding (ook voor het douchen méga handig)! 

 

Paklijst Curaçao met baby

  • Luiers, reken op ongeveer 8 per dag per kind (gelukkig droeg Philien geen luiertjes meer) en de fijnste billendoekjes (zonder plastic!) van Naïf care 
  • Zonnebrand SPF50
  • Een draagzak (hallelujah wat een geweldig item!)
  • Wandelwagen (neem voor de wandelwagen ook een parasol, witte hydrofiel mee of een Dooky). Tijdens de reis zat onze wagen in het ruim in een transporttas en gebruikten wij de draagzak. We hadden daarnaast ook nog een buggy voor Philien bij ons. 
  • Voldoende rompers met korte mouw en/of mouwloos. Emilie lag echter ook vaak naakt in de schaduw.
  • Een (wit) zonnehoedje
  • Wij namen aardig wat hydrofiele luiers mee. Om in te bakeren, af te drogen, in het vliegtuig, als zonbescherming op het strand etcetera! Check mijn webshop voor de állermooiste doeken
  • Een iets dikker dekentje voor in het vliegtuig
  • Vitamine K en D (al betwijfel ik of ze die laatste nodig had ;))
  • Een UV-pakje met mouwtjes en beentjes
  • Een medicijnentasje (thermometer, zetpillen 240 mg, nagelschaartje, Arnica gel)
  • Enkele speentjes en een speenkoord of -knuffeltje
  • De Deryan travel cot voor op het strand en/of in de kamer en een babyfoon (al hebben wij dat laatste niet gebruikt)
  • Een water resistente North face voor de vele spullen die dagelijks mee gingen naar het strand, super handig!
  • En voor het geval dat.. kunstvoeding en een fles. Ik heb echter de hele vakantie borstvoeding gegeven. Houd er wel rekening mee dat je vaker zal moeten aanleggen in verband met de warmte.
  • Ik had ten tijde van deze vakantie een verouderde borstkolf bij me, maar ben inmiddels groot fan van de Elvie kolf. Wát een verademing is dit apparaat zeg! Ik raad dit echt iedereen aan en dat wil ik jou voor deze blog niet onthouden. 

 

Wij hebben een heerlijke tijd gehad met zijn vieren op dit mooie eiland in januari. Gewoonweg samen zijn, spelen en knuffelen met de meisjes, lekker eten, heel veel zwemmen en natuurlijk ijsjes eten, het was de perfecte afsluiter van mijn zwangerschapsverlof!

 

Als je vragen hebt over onze reis of iets anders wilt weten schroom dan niet om mij een berichtje via Instagram te sturen of via hello[at]cherriesandchewies.nl

 

*Disclaimer: Deze reis maakten wij in januari 2020 nèt voordat de Corona pandemie uitbrak. Genoemde items of producten in dit blog zijn niet gesponsord, wel mijn oprechte ervaring. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.