De mooiste mama (to be) boeken

Gepubliceerd op 8 mei 2022 om 10:54

Vandaag, 8 mei 2022, is het Moederdag. Een mooie dag voor dit onderwerp. Een jaar geleden was ik voor de derde keer zwanger en in volle voorbereiding van de derde telg. In mijn eerste zwangerschap in 2016 las ik hooguit twee boeken over zwanger zijn en moeder worden. Er waren verder dan ook niet echt leuke boeken te verkrijgen en ik liet het allemaal wel op me afkomen, naïef als ik was. Gedurende mijn tweede zwangerschap in 2019 kwamen er leuke(re) boeken op de '(wens) bolle buiken' markt en ging ik mij meer verdiepen. En afgelopen jaar verschenen er nog een aantal mooie boeken welke ik las en kan aanraden.

 

Inmiddels weet ik dat een goede voorbereiding het halve werk is. Hieronder deel ik mijn boekentips over zwanger worden, zwanger zijn en het moederschap. Boeken waar je écht iets aan hebt, no spon! Super leuk om te geven als (kraam)cadeau aan een mama (to be). Of gewoon - net als ik - om voor jezelf te kopen. Op de een of andere manier moet ik wanneer ik dit laatste schrijf (of hardop zeg) áltijd denken aan het zinnetje: "Because you're worth it". De slogan van een groot cosmeticabedrijf zit er zeg maar lekker in geramd. Anyway, for must read tips scroll down. 

 

Tijdens je zwangerschap is het natuurlijk leuk om je op jouw eigen manier voor te bereiden. Er is inmiddels super veel informatie online te vinden. Via (mom-to-be) platforms en blogs bijvoorbeeld. Maar ook via de verloskundige of het ziekenhuis in folders. En jij moet daar zelf je weg in vinden. De dingen uitpikken die jij interessant vindt. Of het nu gaat over de voorbereiding, de bevalling, opvoeden, inrichten van de babykamer, baby musthaves of over leuke babykleding. Ik deel hier mijn mama (boeken)ervaring. 

 

In het begin van mijn eerste zwangerschap kocht ik een boek over de zwangerschap, van conceptie tot geboorte. Een klassiek boek geschreven door een verloskundige. Ik verslond de eerste hoofdstukken. Ik sprak op een gegeven moment met mezelf af dat ik elke zwangerschapsweek één hoofdstuk mocht lezen, anders had ik hem te snel uit en dan had ik dus ook niets meer op me op te verheugen (haha). Er was in 2016 nog niet zo belachelijk veel info te vinden als nu via platforms en social media, dus ik vond dit boek heerlijk om op mijn gemak te lezen. En ook tijdens mijn tweede en derde zwangerschap pakte ik dit boek er weer even bij om over specifieke onderwerpen te lezen. En eerlijk; soms is het juist ook heel prettig om een boek vast te hebben in plaats van door alle informatie op je telefoon te moeten scrollen. Wat mij betreft is dit boek zeker een aanrader. Leest makkelijk weg, geen poespas: what you see is what you get.

Daarom tip 1: Veilig zwanger het complete handboek, Beatrijs Smulders 

 

Gedurende de laatste weken van mijn eerste zwangerschap mocht ik een boek lenen van mijn schoonzus. Een echte parel. Want dit boek heb ik later verklaard als mijn babybijbel. Het staat nota bene groot op de kaft gedrukt, maar voor mij was dit ook echt zo. Ik heb er na mijn eerste bevalling vaak door gebladerd. Vooral de schema's voor wat betreft voedingen en slaapjes vond ik super prettig. Want wist ik veel die eerste keer. Ik had me toentertijd zero verdiept in borstvoeding dus ik deed maar wat. De ritmes zoals in dit boek beschreven waren voor mij de handvatten gedurende de dag in die eerste weken met mijn newborns.

 

Het boek is geschreven door drie moeders met eerlijke verhalen. Lees, de dingen die niemand je vertelt over je bevalling en de periode daarna. Dat deze periode helemaal niet rooskleurig hoeft te zijn, maar juist slopend, smerig, irritant en emotioneel kan zijn. Een rollercoaster. Je voelt herkenning, kan erom lachen en je voelt je normaal. Dus een echte aanrader als je het mij vraagt. 

Leesvoer tip 2: Buskruit met Muisjes, Marieke Wigmans-Bremers en Nina Veeneman-Dietz 

 

Het derde boek dat ik kan aanraden gaf mij een andere kijk op de zwangerschap en de periode daarna. In veel culturen worden vrouwen wekenlang in de watten gelegd, verzorgd en wordt het huishouden en de zorg voor andere kinderen overgenomen door familie en dorps- of buurtbewoners. Bij dit boek denk ik direct aan de uitspraak "It takes a village to raise a child".

In Nederland is dit (helaas) vaak niet zo geregeld. Alles is er hier op gericht om zo snel mogelijk weer up-and-running te zijn. En ik kan na drie zwangerschappen zeggen dat ik dit echt niet normaal vind. Waarom willen we direct nadat we een kind op de wereld hebben gezet weer slank zijn, uiteten gaan en ons leven oppakken zoals het was? Zo is het leven namelijk niet meer. Eenieder ervaart dit anders natuurlijk, maar ik ben na mijn tweede en derde zwangerschap echt anders gaan denken en doen dan na mijn eerste. 

 

In het boek vind je naast tips ook gerechten die jou als vrouw een boost geven na je bevalling. Interessant om te weten, niet dat ik al deze gerechten ging maken (sterker nog, ik heb een hekel aan recepten volgen). Maar ik heb - mede dankzij dit boek - vóór mijn tweede bevalling wél aan meal prepping gedaan. Enfin, lees het boek en wie weet pak je er wat van mee. 

Tip 3: The first forty days, the essential art of nourishing the new mother, Heng Ou

 

Ik volgde de Huismuts (Rachel van Sas) op Instagram gedurende mijn eerste zwangerschap en keek haar vlogs op Youtube. Toen zij startte met het schrijven van een boek volgde ik dit (via Instagram) op de voet en ik kocht dan ook direct nadat het in de verkoop kwam de eerste uitgave. Saillant detail is dat ik dit boek bij ontvangst zelf inpakte en heel verrast deed toen ik het zelf weer uitpakte op Sinterklaasavond. :P Anyway, een heerlijk boek. Mooie beelden, kleuren en grappige verhalen en tips. Het boekt ligt nog steeds in onze woonkamer en af en toe blader ik er even in. 

Nog steeds volg ik Rachel (inmiddels bijna 160 duizend volgers!) op Instagram. Ze deelt lief en leed met haar mooie gezin en runt inmiddels ook een super toffe "get-away" in Friesland. Door haar zijn wij al meerdere malen op "Camping Bakkum" geweest en kocht ik nagenoeg dezelfde badkamer meubels welke zij als interieur styliste heeft geadviseerd in haar story's. Ik ben dus redelijk influenced by De Huismuts. Terug naar het boek. Je vindt er speelgoed tips, makkelijke recepten en fijne interviews met onder andere slaapcoaches en andere schrijvers over mom-talk. Echt waar, buy it!

Koop dit super fijne mom boek tip 4: MOM, You got this, Rachel van Sas (De Huismuts) 

 

 

Dit boek kreeg ik van vriendinnen na mijn tweede bevalling in 2019. Het was net verschenen en geschreven door Florine Duif. Zij schrijft over de transitie van moeder van een naar drie kids in zes jaar tijd en de impact daarvan op haar relatie, carrière, financiën, vriendschap en het huishouden. 

Het boek zet je aan het denken over je eigen situatie en hoe je met alles rondom het moederschap omgaat. Het heeft niet de beste recensies als je deze leest, maar op sommige vlakken vind ik het wel degelijk een eye-opener en lekker eerlijk geschreven. 

Boektip 5: Moeder genoeg, Florine Duif 

 

In mei 2019 bestelde ik als een van de eersten een pre order van het boek Mama'en van auteur Nina Pierson. Om te lezen in mijn zwangerschapsverlof in oktober zo had ik bedacht. Het boek werd uiteindelijk pas maanden later uitgegeven. Ik kreeg het uiteindelijk op Moederdag 20202 cadeau (zie de foto voor mijn Moederdag ontbijt op bed: hartjes pannenkoekjes, "vlecht croissantjes" gemaakt door Philien, verse aardbeien en een latte, zó schattig inclusief die peuter voetjes). Ik was toen net enkele maanden mama van twee meisjes. 

Een prachtig boek vol met (h)eerlijke verhalen en interviews. Het boek geeft je richting en stimuleert female empowerment. Ik had mijn tweede kraamperiode al weer een poosje afgesloten, maar het boek gaf nog bijna letterlijk kracht. Met veel inzichten, verhalen en tips een echte aanrader, ook voor de ervaren moeders. 

Must read en perfect gift boektip 6: Mama'en, Nina Pierson  

 

Last but definitely not least mijn holy bible tijdens mijn derde zwangerschap. Ik bestelde hem online in september 2021 (eerste uitgave) en kon mij zo nog enkele weken kostelijk amuseren tot aan de uitgerekende datum in december. De geboortebundel staat vol met bevallingsverhalen. Tweeënveertig wel te verstaan. Verhalen van moeder tot moeder. Eerlijk en uniek. Waar ik bij mijn eerste zwangerschap mega onvoorbereid was op de bevalling en alles daarna, zo voorbereid was ik nu. Ik verslond dit boek en verwonderde mij over alle ervaringen en gebeurtenissen van andere moeders gedurende hun bevalling. Elke bevalling heeft zijn eigen verhaal en dat blijft elke moeder voor altijd bij. Het ging mij absoluut niet om het hebben van controle. Maar juist om het besef wat er mogelijk is en dat je daar alleen zelf iets over kan en moet zeggen wil een ander (jouw partner/de zorgverlener) dit begrijpen. 

Dit boek gaf mij zo'n mooie kijk voor wat betreft je eigen kracht en inspraak op je bevalling. En dat een bevalling vaak anders verloopt dan gehoopt, maar dat je wel degelijk invloed kan hebben en houden. Daar had ik niet eerder zo goed bij stilgestaan. Het gaf mij super veel kracht in de laatste weken voor mijn bevalling, midden in de heftige piek van de Corona pandemie en de lock-down. Tweeënveertig unieke verhalen om met vertrouwen je bevalling in te gaan.

Leuk detail is dat Nina via haar Instagram kanaal een oproep deed voor prettige verloskundige(n) en -praktijken en dat ik daarop reageerde met een aanbeveling voor de praktijk waar ik mijn tweede en derde zwangerschap ben begeleid. Deze praktijk staat nu vermeld in haar boek op bladzijde 275 onder hoofdstuk "Adressenlijst": Verloskundigen praktijk Uithoorn. 

Absolute must read als je het mij vraagt, boekentip 7: De geboortebundel, Nina Pierson

 

Een ervaring die ik daarnaast graag met je deel is het noteren van alles rondom je zwangerschap in een 9 maanden dagboek. Ik kreeg er een in mijn eerste zwangerschap van mijn moeder. Zij had er ook een toen ze zwanger was van mij en het was bijzonder om daar 30 jaar later in te lezen. Voor mijn tweede en derde zwangerschap kocht ik er online zelf een. Je noteert hier je gevoelens, afspraken en to do's gedurende je zwangerschap. Maar ook hoe je erachter kwam dat je zwanger was, de eerste afspraak of afspraken bij de verloskundige, de eerste keer kleertjes kopen, een babyshower en/of jouw geboorteplan. 

Zo'n boek lijkt misschien een beetje oldschool, maar het zette mij wel even aan het denken en het liet mij op dat moment "in het nu" leven tijdens de drukke werkweken. Zeker bij een tweede en derde zwangerschap sta je veel minder stil bij de mijlpalen. Het opschrijven van enkele belangrijke gebeurtenissen in zo'n week deed mij beseffen dat ik moest genieten. 

Ook is er in een zwangerschapsdagboek genoeg plek voor buikfoto’s, eigen tekst, foto’s en/of echo’s. Erg leuk voor later als jouw baby zelf eens wilt lezen hoe jij je voelde toen hij/zij in jouw buik zat. Check hier een lijst met dagboeken voor in jouw zwangerschap. 

 

 

Me-time met een goed boek 

Je hebt zojuist mijn zeven must read aanraders gelezen. Ik hoop dat ik je heb kunnen voorzien van leuke insights. Ik ben natuurlijk super benieuwd of je een of meer van deze boeken ook hebt gelezen en wat jij er van vindt. Of wellicht heb je nog andere boekentips voor mama's en mama's to be. Laat dat vooral even weten via de reactie's of via een berichtje op Instagram. 

En hoe creëer je nou zo'n momentje voor jezelf om rustig een boek te lezen? 

  • Verwacht niet dat je - net zoals toen je nog geen mini's had rondlopen - urenlang een boek kan lezen. Dan zal je jouw eigen verwachtingen nooit halen. Tenzij je kids een weekend weg zijn. Ik lees veel in de avonduren, ga net iets eerder naar bed waardoor ik vijftien minuten een boek kan open slaan. 
  • Voor een "zen moment " zet ik mijn zoutlampje aan. Het wordt vaak zweveriger gemaakt dan het is. Het geeft simpelweg prettiger licht in je (slaap)kamer. Op internet lees je veelal dat het zoutlampje je energieniveau verhoogt, slaap bevordert en dat het stress vermindert. Ik zou er niet gek van opkijken als dit wetenschappelijk wordt bewezen. Niet door de werking van ionen van het lampje, maar puur door de ambiance die je ermee creëert en het warme licht waardoor je relaxt(er) wordt. 
  • Afgelopen december kocht ik een geur diffuser met etherische olieIk had gelezen dat dit hielp bij het herstel na een Corona besmetting. Omdat ik aardig ziek was na een besmetting terwijl ik hoogzwanger was, besloot ik alles aan te grijpen. Inmiddels, maanden verder, heb ik de diffuser met olie bijna elke avond voor het slapen kort aan. De kamer ruikt er echt heerlijk door, want je bepaalt natuurlijk zelf welke geuren je in het water doet. De meisjes willen hem vaak ook even aan op hun kamer.
  • Ook prettig voor een rustig moment voor jezelf is (logischerwijs) een plek waar jij je prettig voelt en je ook even terug kan trekken van het hectische gezinsleven. Of dat nou in bed is, in een aparte (lees)kamer, in de tuin, op je balkon of in bad. Het gaat niet om een hele dag blue wellness, maar een kort moment om op te laden waardoor je er weer tegenaan kunt. Een mommy-boost

 

Als je vragen hebt over deze boeken of iets anders wilt weten schroom dan niet om mij een berichtje via Instagram te sturen of via hello[at]cherriesandchewies.nl

 

*Disclaimer: Alle foto's van deze boeken zijn door mij gemaakt. De boeken in dit blog zijn niet gesponsord, wel mijn oprechte ervaring. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.